Riellander Pracht denkt aan de wereld om haar heen en heeft oog voor dierenwelzijn en milieu. Daarom verkoopt Riellander Pracht varkensvlees afkomstig van Brabantse boeren die dat ook belangrijk vinden. Deze familiebedrijven houden hun varkens op duurzame wijze en hebben respect voor het dierenwelzijn en milieu.
Lees meerHet vlees van Riellander Pracht is enkel afkomstig uit Brabantse stallen. En niet zo maar stallen! Want bij deze Brabantse boeren hebben de varkens het goed. Deze familiebedrijven met liefde voor het vak houden de varkens met oog voor het dierenwelzijn en het milieu.
Lees meerOnze favoriete mop saus met frambozen, balsamico en chipotle
Vorige keer hebben we onze favoriete rub met jullie gedeeld. Die rub zorgt ervoor dat het vlees voordat het langzaam gegaard gaat worden lekkere smaken van de gebruikte kruiden opneemt. Maar dat is niet het enige dat het vlees smaakt geeft wanneer je het op een barbecue of in de oven langzaam gaart. Want je kunt voor een extra smaaksensatie ook tijdens de laatste fase van het garen (dus bijvoorbeeld bij het bereiden van spareribs via de 3-2-1 methode het laatste uurtje) het vlees een paar keer insmeren of moppen met een mop saus. Daar kun je natuurlijk gewoon een kant- en klare saus voor gebruiken, maar je kunt die ook zelf maken. Deze mop saus met frambozen jam, balsamicoazijn en chipotle in adobesaus is onze favoriet.
Waarom dit onze favoriet is? Deze mop saus zorgt voor een heelijk, plakkerig buitenkantje aan je vlees met een mooie mix van het fruitige en zoete van de frambozen jam, het zuurtje van de balsamicoazijn en de pit van de chipotle pepers. Echt een absolute topper. En ook nog eens heel eenvoudig te bereiden.
Riellander Pie - onze variant op Gordon Ramsay's Shepherd's pie
We houden van de zomer met de eindeloze avonden waarbij de barbecue zijn werk kan doen. Maar we houden net zo veel van de herfst. Die dagen dat het wat frisser begint te worden en we de oven weer gaan gebruiken voor het bereiden van lekkere gerechten. Van die heerlijke stoofpotjes en ovenschotels waardoor het in het hele huis lekker naar eten gaat ruiken. Zoals een shepherd's pie. Nou ja, een shepherd's pie mag het eigenlijk niet genoemd worden. En ook geen cottage pie. Dus daarom noemen we het de Riellander Pie.
Waarom? Nou, heel simpel eigenlijk. Ergens in de 18de eeuw begonnen aardappelen een belangrijk ingredient te worden in de keuken de arme Engelse en Schotse boeren. Vleesrestjes in combinatie met wat groenten die ze over hadden werden in een pot van aardewerk gedaan en overdekt met aardappelpuree (zo zag je niet dat het om restjes ging) om vervolgens uren te garen. Dit wordt de cottage pie genoemd, oftewel een pie van de arme boeren. Tegenwoordig wordt een cottage pie met rundergehakt gemaakt. De herders in die tijd hadden echter genoeg schapenvlees. Zij gebruikten daarom geen restjes, maar mals lamsvlees voor hun pie, oftewel de shepherd's pie (een pie voor de rijke). De shepherd's pie is echt een stukje comfort food uit de Engelse keuken die in vrijwel elke pub op de menukaart staat.
Maar enfin, dat is dus het grote verschil. Een shepherd's pie wordt gemaakt met lamsvlees, een cottage pie met rundergehakt. En wij? Wij hebben hem gemaakt met half-om-half gehakt van de slager en er vervolgens een recept van Gordon Ramsay als basis voor gebruikt. Dus het is officieel geen shepherd's pie, maar ook geen cottage pie. En daarom noemen we hem "Riellander Pie". En die is serieus lekker!
Pinchos met chorizo, garnaal en smokey mayo
Het is weer echt herfst, de bossen kleuren weer naar prachtige gele, rode en bruinen kleuren, het zonnetje lijkt vaak wat ijliger te stralen, de dagen worden weer korter en de avonden langer en kouder. Laten we eerlijk zijn, het is gewoon een prachtig seizoen waarin heel wat te genieten valt. Ga bijvoorbeeld eens een lange wandeling maken in de Loonse & Drunense duinen, dat is Genieten. Met een hoofdletter G dus. En dan daarna een warme chocolademelk met slagroom. Of maak weer eens een ouderwetse erwtensoep volgens oma's recept. Of ga lekker een weekend lang een onbekende stad verkennen. Steden als Gent of Praag zijn geweldig in de herfst. We houden gewoon een beetje van de herfst... En weet je wat ook leuk is in de herfst? Gezellig in het weekend met vrienden thuis aan de tafel zitten borrelen. Verhalen vertellen, samen lachen, een goed glas Rioja erbij en dan stiekem even de zomer terughalen met een lekkere pincho of pinxto, zoals deze: een pincho met chorizo, garnaal en smokey mayo. Echt waar, veel beter wordt zo'n borrelherfstavondje niet!
Voor degenen die nu denken "Euh... een Pincho? Wat is dat nou weer?", een pincho (Spaans voor doorn of stekel, Baskisch pintxo, Asturisch pinchu) is een snack of hors-d'oeuvre die veelal gegeten wordt in barretjes in Noord-Spanje, vooral in Cantabrië, Asturië, Baskenland en Navarra. "Aha, jullie bedoelen gewoon tapas!". Nou, eigenlijk is er wel een verschil tussen pinchos en tapas. Een pincho is namelijk meestal een sneetje brood is met iets erop en een tapa kan van alles zijn. Maar laten we eerlijk zijn, pinchos worden ook weleens tapas genoemd, omdat het eigenlijk ook gewoon kleine 'hapjes' zijn... En deze pincho is dus gewoon erg lekker!
Beste ballen in een spicy tomatenjus
We zijn fan van gehaktballen. Enorm fan zelfs. We hebben niet voor niets al veel vaker recepten van heerlijke ballen gedeeld, van Italiaanse en Spaanse gehaktballen tot Smokey Balls van de bbq en de ballen van de Librijen. Want een goede bal is namelijk niet alleen lekker maar ook gewoon leuk om mee te experimenteren. Dat gaat soms helemaal goed en soms wat minder, maar deze keer was het resultaat echt top! Niet alleen omdat de ballen zo verrekte lekker waren met zo'n krokant smakelijk korstje en heerlijk sappig van binnen, maar ook door de jus die we erbij gemaakt hebben. Dit recept moet je serieus een keer proberen! En we weten zeker dat daarna niet bij die ene keer zal blijven. ;-)
Dé klassieke Erwtensoep
Hoe onze favoriete herfstzondag eruit ziet? Nou, een lekkere wandeling in de bossen, dan een kop warme chocomel met slagroom bij zo'n leuk bostentje en dan 's avonds thuis een lekkere kop verse erwtensoep. Ja, zo'n zondag staat in de herfst toch wel hoog in ons favoriete lijstje. Hebben we vorige week gedaan en toen deze heerlijke erwtensoep gemaakt. En gemaakt op dé traditionele manier! En van die traditionele manier zijn wel honderden versies... ;-)
Voor de echte traditionele erwtensoep laat je de spliterwten een nachtje wellen in ruim water. Wij hebben een beetje gesmokkeld en ze maar een uurtje laten wellen. Dan duurt het wel iets langer voordat ze helemaal uit elkaar vallen in het water.
De originele pasta carbonara
Ken je dat? Heb je net zo'n drukke dag achter de rug, kom je thuis en moet er nog iets op tafel komen. En het liefst wel iets wat snel klaar is, maar wel iedereen kan bekoren. Die dagen kennen we allemaal toch wel? Nou, dan is dit dus het ideale recept: Linguine Carbonare. Of welke andere pasta je dan ook zou willen gebruiken.
Carbonara is echt een klassieker in de Italiaanse keuken. Dit romige pastagerecht wordt traditioneel gemaakt met buik- of wangspek (pancetta of guanciale), Italiaanse kaas, eieren en versgemalen zwarte peper. Meer niet! Traditioneel wordt dit gerecht gemaakt met buik- of wangspek (guanciale), Italiaanse kaas, ei en zwarte peper. Meer niet! Dus ook geen room zoals veel Nederlanders doen. Het eigeel, de kaas en wat pastawater zorgen voor meer dan voldoende romigheid.
broodje pulled pork
Ken je dat? Dat je een gezellig feestje of borrel gaat geven en je gasten halverwege even wilt verrassen met een lekkere snack tussendoor. Dan is een broodje pulled pork de juiste keuze. Tja, het moet natuurlijk wel zo'n 7 tot 9 uur op de bbq liggen garen, maar dan heb je ook wat! Wij hadden iets minder dan 2,5 kilo procureur gebruikt. En na 7,5 uur was de pulled pork klaar om van de barbecue te gaan om nog een uurtje te rusten. En daar konden we op de kop af 30 heerlijke broodjes pulled pork van maken. Het enige nadeel is dat iedereen even een paar minuten stil was om van de snack te genieten.
Hoe bak je de perfecte varkenshaas?
Een goed varkenshaasje staat toch in de top van onze lijst van lekker eten. Dit heerlijke malse stuk vlees is toch echt wel een allemansvriend en ideaal ook voor de feestdagen. Maar ja, dan moet je het wel goed bereiden dus. Daarom deze keer zo net voor de feestdagen het recept voor de bereiding van de perfecte varkenshaas. Zo een met veel smaak, sappig en rosé. Zoals altijd even deze tip vooraf: een lekker stuk vlees begint met het kopen van een stuk kwaliteitsvlees. En dat haal je natuurlijk bij de slager.
Big Mac style Smashed Burger
Weet je wat eigenlijk absoluut niet mag missen in een keuken? En teppanyaki bakplaat! Want wat kun je daar heerlijke gerechten mee maken zeg. Zoals bijvoorbeeld deze Big Mac style Smashed Burgers. "Wat? Big Mac style Smashed Burgers? Wat bedoel je daar nu weer mee?", zul je nu denken. Nou, heel simpel eigenlijk. Het zijn smashed burgers, het broodje is ongeveer opgemaakt als een Big Mac en we hebben een Big Mac sausje erbij gemaakt. Nou ja, een soort van Big Mac sausje dan. De echte saus bestaat uit 33 ingrediënten waarvan wij van de meeste nog nooit gehoord hebben, maar onze variant komt verdomd dicht in de buurt qua smaak. En allemaal natuurlijke producten.
Heb je weleens een smashed burger op? Een smashed burger is een dunne hamburger met een krokant korstje. Doordat je 'm plet tijdens het bakken, gaart de burger in zijn eigen vetten en sappen. We willen niet zeggen dat je als je eenmaal een smashed burger op hebt nooit meer iets anders wilt, maar het is wel serieus een hele smakelijke burger. Een smash burger kun je het beste bakken op een grillplaat. En je hebt een spatel nodig om de burger plat te drukken op de plaat. Het is belangrijk dat je bij je slager gehakt vraagt met voldoende vet (minimaal 20%) erin. Zo krijg je een sappige burger met een krokant korstje.
Cowboy potje met La Trappe Dubbel
We hebben dus iets nieuws geprobeerd, geinspireerd door een video van Rinus Poot aka als BBQBrommer (zeker de moeite waard om hem te volgen op bijvoorbeeld Instagram). Een gerecht dat stoer klinkt, maar vooral erg lekker is: een Cowboy potje. En daar horen allerlei lekkere ingrediënten in, waaronder ook wat bier bij, wij hebben deze keer La Trappe Dubbel gebruikt. Dit gerecht kun je net zo eenvoudig maken in een braadpan op je fornuis als op de barbecue en in beide gevallen krijg je simpelweg een heerlijk soort van stoofpotje. Het enige wat belangrijk is, goed vlees haal je bij de slager en je hebt wat tijd nodig om het allemaal rustig te laten pruttelen.