Waar komt de naam leverKAAS vandaan?


We proberen regelmatig even stil te staan bij weetjes en feitjes over vlees, vleeswaren en aanverwante zaken. En deze keer geven we antwoord op de vraag "Waar komt de naam leverkaas vandaan?". Want betekent dit dat er kaas in zit?


Lever met kaas?

De naam leverkaas zorgt bij sommige mensen nogal voor verwarring. Waar in dit populaire vleeswaarproduct zit nou die kaas? Is het een echte mix van lever een kaas? Of is bijvoorbeeld alleen het randje van een of andere kaassoort? Het antwoord is dat hoewel de naam anders doet vermoeden, er überhaupt geen kaas of ander zuivelproduct in verwerkt is. Nog geen grammetje.

Maar waar komt de naam leverkaas dan vandaan?


Leverkaas is in de basis ongeveer hetzelfde als leverpastei, maar de slager heeft er zetmeel aan toegevoegd waardoor het steviger wordt. Het voordeel daarvan is dat het makkelijk in dunne plakjes te snijden is en door de slager voorgesneden kan worden verkocht. De aanduiding 'kaas' slaat dus op de snijbaarheid van dit vleeswaar. En dat witte randje? Dat is gewoon een dun laagje spekvet. Overigens, de
 ronde variant op leverkaas is de Berliner leverworst. 

Leverkaas en Leberkäse


In 
Zuid-DuitslandOostenrijk en Zwitserland is er een vleesproduct met bijna dezelfde naam, de Leberkäse. Deze heeft vaak een vergelijkbare vorm als leverkaas, maar bevat in verhouding veel minder lever dan onze leverkaas. Sterker, in Beieren zit er ondanks de naam niet eens lever in.