BBQ tip 2: Maak je eigen dry rub


Mooi en lekker vlees verdient het om lekker gekruid te worden op de barbecue. Nu kun je natuurlijk gewoon BBQ-kruiden uit een potje kopen, maar een echte BBQ-koning gebruikt een dry rub. En maakt die zelf! Een dry rub is een samenstelling van kruiden om je vlees de meer smaak mee te geven en afhankelijk van je eigen smaak en het vlees dat je gaat bereiden, kun je veel verschillende rubs verzinnen. Van zoet tot zout, van zuur tot lekker pikant.


Wat is een dry rub eigenlijk?

Een dry rub is niets meer dan een mix van droge kruiden en suiker. Met slechts een paar ingrediënten kun je je vlees simpel een stuk smaakvoller maken dan de marinades uit een flesje of de kant en klare potjes en bussen met barbecuekruiden die vaak vooral veel zout bevatten. Met een zelf gemaakte dry rub kun je het vlees jouw favoriete smaak meegeven. 

 

Het basis dry rub recept

Een dry rub heeft standaard een heel eenvoudige basis met 4 ingrediënten. Dit zijn (met de gangbare verhouding): 

 

- 45 gram bruine suiker (de bruine suiker zorgt voor een mooie karamelisering aan de buitenkant van het vlees)

- 45 gram (zee)zout

- 30 gram paprikapoeder

- 3 eetlepels (25-30 gram) zwarte peper

 

Meer dan dit is het niet, heel simpel dus. Met deze basis heb je dus circa 150 gram dry rub. Wil je een voorraadje aanleggen, vermenigvuldig alles een x-aantal keer en bewaar goed afgesloten op een donkere plaats. Dan kun je je zelfgemaakte dry rubs maanden goed houden.

 

Spelen met eigen dry rub variaties

Met deze basis kun je eindeloze variaties gaan bedenken en ontdekken. Experimenteer bijvoorbeeld eens met chilipoeder, knoflookpoeder, groene kruiden (tijm, oregano, basilicum, etc.) of cayennepeper. Het aantal variaties wordt bepaald door jouw eigen fantasie en smaakbeleving, dus ga vooral los. Natuurlijk kun je ook nog gaan mixen met verschillende soorten suiker. En bij sommige stukken vlees, zoals spareribs, is het een aanrader om mosterd te gebruiken bij het aanbrengen van de rub zodat deze beter aan het vlees blijft plakken.

 

Veel plezier met het experimenteren en het bereiden en het genieten van smakelijk stukje vlees!