BBQ tip 1: Direct of indirect grillen?


Je kunt je barbecue op veel manieren gebruiken om het vlees te bereiden. Voor de meeste mensen in Nederland is grillen veruit de meest gebruikte manier van vleesbereiding met de barbecue. Maar er zijn verschillende methoden om te grillen. In dit artikel leer je meer over het verschil tussen direct en indirect grillen.


De directe grillmethode

De directe grillmethode is de ideale methode voor het snel bereiden van gerechten. Met deze methode wordt het vlees of vis bereidt door het op gelijkmatige temperatuur op het gehele grillrooster te grillen en is daarom met name geschikt voor gerechten die niet langer dan 25 minuten gegrild hoeven te worden. Denk daarbij aan producten zoals worsten, garnalen, hamburgers of groentespiesen. 

 

- Verdeel de briketten of het houtskool gelijkmatig over het hele onderrooster.
- Plaats de gerechten op een grillrooster direct boven de briketten of het houtskool.
- Sluit tijdens het grillen de deksel. Daarmee voorkom je steekvlammen en uitdroging.
- Keer de producten slechts eenmaal om. Zo voorkom je grote schommelingen in de temperatuur.

 

De indirecte grillmethode

De indirecte grillmethode is perfect voor rustig garen van gerechten. Dat is aan te raden bij grote stukken vlees zoals rollades of gevogelte die meer dan 30 minuten nodig hebben om te garen. Bij indirect grillen wordt de warmtebron naar de buitenkanten van de barbecue geplaatst en blijft in het midden een ruimte vrij zonder briketten of houtskool. Het gerecht wordt dan niet direct boven de warmte geplaatst, maar wordt gegaard door de warmtetemperatuur in de met deksel afgesloten barbecue. Deze methode voorkomt dat gerechten verbranden voordat de binnenkant gaar is. 

 

- Leg de briketten aan de zijkant van de barbecue op het onderrooster.
- Plaats in het midden een aluminium druipbakje. Dit vangt vetten en sappen die uit het vlees komen op.
- Giet een beetje water in het aluminium druipbakje om eventuele vervelende rookontwikkeling te voorkomen.
- Sluit tijdens het grillen de deksel en laat deze ook zo veel mogelijk dicht. 

 

Een variant op de indirecte grillmethode is de 50/50 grillmethode. Hierbij wordt de warmtebron slechts aan een kant van de barbeque geplaatst en het aluminium bakje aan de andere kant. Dit geeft de mogelijkheid om wanneer het vlees eenmaal gegaard is op het einde nog even een paar minuutjes direct boven de briketten of het houtskool te plaatsen. Hierdoor krijg je dat typisch krokante korstje wat de meesten van ons wel kunnen waarderen bij vlees van de barbecue.