BBQ trend 1: Roken is het nieuwe grillen


Het is weer die tijd van het jaar waarin we massaal aan het barbecuen gaan. Nu zijn de meeste van ons vooral gewend om wat speklapjes, hamburgers en stokjes op de barbecue te gooien, maar er zijn heel interessante trends op barbecue gebied. En met wat extra tips & tricks krijg je een hele andere barbecue ervaring. Daarom gaan we in de komende tijd een reeks BBQ trends, trips en recepten met jullie delen. In dit eerste deel: Roken is het nieuwe grillen.


Barbecuen is meer dan snel grillen

Er is een snelgroeiende groep barbecueliefhebbers die het niet zien zitten om enkel een dun, gemarineerd speklapje of stokje saté te grillen. Dat is eigenlijk ook geen barbecuen, maar gewoon grillen. Dat gebeurt weliswaar steeds vaker op barbecues met allerlei extra mogelijkheden, maar deze worden nog zelden gebruikt. Het motto blijft vaak gewoon "hard en zwart". De doorgewinterde barbecuers bereiden hun vlees echter altijd met een houtskoolbarbecue of smoker bereiden.  

 

Roken is het nieuwe grillen

In de afgelopen jaren maakte roken het al een gestage opgang in het professionele circuit, dit jaar zal het meer en meer onder het grote publiek gaan gebeuren. Roken zorgt ervoor dat vlees of vis langzaam gaart bij lage temperaturen, en geeft ook nog eens een verfijnde rooksmaak mee aan het gerecht. Alles wordt op hout of houtskool gestookt, alleen zo krijg je die authentieke bbq smaak waar iedereen gek op is. Niet voor niets wordt er al gezegd dat roken het nieuwe grillen is.

 

Roken in het kort

Roken behoort tot de oudste en meest authentieke vormen van gerechten bereiden. Vroeger was dit noodzakelijk om gerechten goed te kunnen conserveren, tegenwoordig roken we vlees en vis vooral om de speciale smaak die het geeft. Roken heeft het effect dat de aromatische smaak van ceder-, els-, appel-, of kersenhout in het vlees trekt. Afhankelijk van het gerecht, kan gekozen worden uit verschillende soorten houtsnippers. Zo kan aan bijvoorbeeld gegrild varkensvlees een geheel nieuwe dimensie aan smaken meegegeven worden, een echte topper op een barbecuefeest!

Voor roken kun je gebruik maken van speciale 'Smokers' zoals de 'Green Egg', 'Black Bastard', de Smokey Mountain Cooker van Weber of zelfs zelfgebouwde barbeques. Maar ook met een normale barbecue met deksel kun je prima roken. Het zorgt voor een bijzondere barbecuebeleving: niet door de gloed van de briketten, maar door langzaam garen bij lage temperaturen en de aromatische rook worden gerechten zoals spareribs, vis of rundvlees voorzien van een verfijnde rooksmaak. 

 

Barbecuen met grote delen vlees

Bij roken worden vaak grote delen vlees gebruikt. Bekende gerechten zijn pulled pork (gemaakt van Boston butt), brisket (gemaakt van runderborst), ribs (gemaakt van loin ribs of buik-ribs) en natuurlijk kip. Maar ook mooie dikke hamburgers, worsten en vis lenen zich prima om te roken.

Wil jij weleens van de barbecuebeleving van roken genieten, vraag dan je slager om advies over een lekker stuk vlees om te roken en hoe je deze het beste kunt bereiden op jouw barbecue.