Vleeswaren passen prima in een gebalanceerd dieet


Het Voedingscentrum heeft een nieuwe Schijf van Vijf gelanceerd. Vleeswaren staan er niet langer bij. En dat is jammer, want vleeswaren passen prima in een gebalanceerd dieet.


De Schijf van Vijf heeft een sterke voorkeur voor onbewerkte producten, omdat deze de meeste ‘gezondheidswinst’ zouden bieden. Dit is jammer, want vleeswaren zijn namelijk producten met een grote verscheidenheid en bevatten veel belangrijke voedingsstoffen zoals proteïnen, vitaminen en ijzer. Daarnaast maken vleeswaren al heel lange tijd deel uit van de Nederlandse eetcultuur. Het is jammer dat enkel door de bewerking deze traditionele, voedzame en vaak ambachtelijke producten bij het Voedingscentrum niet in de Schijf van Vijf zijn opgenomen.

Vleeswaren passen prima in gebalanceerd dieet

Het Voedingscentrum raadt aan niet meer dan 500 gram vlees (inclusief vleeswaren) per week te consumeren. Nederlanders zijn gematigde vleeswaren eters met een gemiddelde rond de 20 gram vleeswaren per dag. Een gematigde consumptie van vleeswaren past voor alle groepen van de bevolking prima in een gezond en gevarieerd eet- en leefpatroon.

Verbetering van samenstelling

De Nederlandse vleeswarenindustrie werkt voortdurend aan het verder verbeteren van de nutritionele samenstelling en gezondheid van vleeswaren. De sector besteedt veel aandacht aan een bewust en verantwoord gebruik van hulpstoffen en de productsamenstelling en werken daar ook voortdurend aan, zodat vleeswaren de maatschappelijke toets kunnen blijven doorstaan en daarbij ook nog lekker en gewild blijven.

 

Bron: Vleeschwaar.nl en Vleeswarenindustrie.nl.