Wist je dat bij 80% van de Nederlanders elke Kerst hetzelfde op tafel staat? En dat gourmetten misschien wel het meest populair is? Hoog tijd om eens iets nieuws te proberen. De nieuwe trend voor deze Kerst is de kerst- of winterbarbecue.
Wij kijken enorm uit naar de Kerstdagen. Heerlijk met familie en vrienden samenzijn, genieten van elkaars gezelschap, lekker eten en goede wijnen. Maar het is wel vaak meer van hetzelfde en dat wil bij menigeen nog wel eens het gevoel geven dat het vooral een sociale verplichting is vol truttigheid. Dan is dé nieuwe trend voor de Kerst dit jaar een hele goede oplossing. Laat de hertenbiefstuk met rode portsaus, het gourmetten of de rollade uit de oven voor wat het is en organiseer eens een Kerst- of winterbarbecue!
Het lijkt misschien vreemd om in de winter in je tuin het eten te bereiden, maar buiten Nederland is het eigenlijk de normaalste zaak van de wereld. In bijvoorbeeld de Verenigde Staten of de Scandinavische landen is bbq-en in de winter een heel normaal verschijnsel. Sterker, de koks van bijvoorbeeld het Deense restaurant Noma (twee Michelin sterren) staan regelmatig buiten grote stukken vlees te braden.
Ach, het is vooral ook eens iets anders, iets minder "stijf". Want hoe leuk is het als je je gasten met een gluhweintje ontvangt rond een vuurkorf terwijl op de BBQ een lekker stukje vlees gaar ligt te worden? Maar een winterbarbecue is wel duidelijk iets anders dan de BBQ die je normaal gesproken op een warme zomerse avond organiseert. Daarom in dit artikel 10 tips voor een geslaagde en trendy Kerstbarbecue.
Niet elke barbecue is geschikt om ′s winters te gebruiken. De meeste goedkope zijn van dun materiaal en daardoor zal de temperatuur in de barbecue eerder beinvloed worden door de buitentemperatuur. Een winterbarbecue kan eigenlijk alleen maar met een barbecue met deksel. De warmte die zich onder het deksel verzamelt is echt noodzakelijk om ook maar iets gaar te krijgen. Je kunt natuurlijk voor een Kamado gaan zoals de Black Bastard of Green Egg, waarbij de keramische wanden zullen zorgen dat koude wind geen invloed heeft op de temperatuur in de barbecue. Maar een ketelbarbecue van goeede kwaliteit zoals een Weber is vaak meer dan goed genoeg voor de Nederlandse winters.
Als je een mogelijkheid hebt om de barbecue uit de wind te houden doe dat dan. Normaal gesproken zorgt de warmte die van een barbecue zelf afkomt voor een soort van isolatie voor de temperatuur in de barbecue. Maar als er een flinke koude wint op je barbecue staat, dan blijft er van die isolatie weinig over. Daarom duurt een winterbarbecue gemiddeld zo'n 2 tot 3 keer langer dan een zomer barbecue. Plaats je de barbecue dus zeker uit de wind (en dan natuurlijk niet te dicht bij een houten schutting of tegen een muur met een plastic regenpijp ofzo). Sneeuw is over het algemeen helemaal geen probleem. Zorg dan trouwens wel dat je de sneeuw rondom de barbecue even weghaalt en een pad vrijmaakt van het huis naar de barbecue.
Het wordt vroeger donker in de winter dus moet je ervoor zorgen dat je goed licht hebt bij je barbecue. Met wat gezellige fakkels in je tuin heb je echt te weinig licht om te kunnen zien of je vlees gaar is. Wat handig is, is zo'n die je op een bouwhelm kunt plaatsen of met een elastische band om je hoofd.
Het duurt langer voor een barbecue om goed warm te worden als het kouder is buiten. Dat is ook de reden dat je eerder door de kooltjes heen bent. Zorg dus voor een extra zak kooltjes. Ook het warm houden van een gasbarbecue kost extra propaangas dus zorg dat de tank goed vol is en houd een extra tankje achter de hand.
Zorg ervoor dat de barbecue heet genoeg is voordat je het vlees erop gooit. Hoe je erachter kunt komen of je BBQ heet genoeg is? Als je je hand langer dan 2 seconden 10 cm boven de kooltjes kan houden dan is de barbecue niet heet genoeg.
Het kan natuurlijk heel gezellig zijn om met zijn allen buiten rond een vuurkorfje te staan met een lekkere glühwein. En met de matige winters die in Nederland meestal zo'n beetje rond het vriespunt kwakkelt, is dat ook vaak goed te doen. Maar mocht het nou echt ineens heel koud zijn, er is maar een iemand nodig om de BBQ aan te steken en het vlees erop te leggen. En als de BBQ dan lekker brandt, ga je tijdens het grillen gewoon ook lekker naar binnen. Je barbecue zorgt er wel voor dat je vlees warm wordt.
Je barbecue mag dan wel warm zijn, maar daarmee verwarm je zelf alleen maar je voorkant mee. Tenzij je zo nu en dan met je rug naar de BBQ gaat staan, maar ja... O ja, kleine extra tip: als je een sjaal omdoet, zorg dan wel dat ie niet tussen de kooltjes komt te hangen.
Hou het deksel van de barbecue zoveel als mogelijk gesloten. Als je nagaat dat een winterbarbecue zeker 2 tot 3 keer zo lang duurt, dan heeft het geen zin om het deksel eerder open te gooien dan de tijd in het recept aangeeft. Als je elke 5 minuten gaat kijken of je stukje vlees al klaar is, dan sta je voordat je het weet tot midden in de nacht achter de barbecue.
Hou de tijd die bij een recept staat als leidraad maar ga er vanuit dat je stukje vlees een stuk langer moet grillen om gaar te worden als het koud is. Handig om te hebben, een goeie vleesthermometer en hou de kerntemperatuur in de gaten zodat je zeker weet dat alles goed gaar is.
Zorg dat je barbecue goed onderhouden is en zet hem elke keer nadat je hem schoongemaakt hebt binnen. Want mocht je na deze kerstbarbecue een fervente winterbarbecueer worden, dan wil je niet elke keer dat je wilt gaan barbecueën eerst weer buiten in de sneeuw het roest ervan af moeten krabben.