Tips voor Kerst: het dekken van een sfeervolle Kersttafel


Met Kerst is goed en lekker eten en drinken natuurlijk belangrijk, maar daar wil je natuurlijk wel van genieten in de juiste kerstsfeer. Daarom is ook het mooi aankleden van de tafel belangrijk en stiekem ook leuk om te doen. Mooien borden uitkiezen, de juiste glazen, gezellige decoratie op tafel plaatsen zoals kaarsjes geven het kerstdiner de juiste sfeer. Vandaag geven we een paar handige tips en wat inspiratie voor het dekken van de kersttafel.


Aantal gasten en het plaatsen van de stoelen

Begin als eerste met het bedenken hoeveel gasten er komen eten en hoeveel stoelen je dus aan tafel moet plaatsen. Denk eventueel ook vast na over de tafelschikking, zo heb je zelf invloed op wie er waar komt te zitten. Soms wel zo handig bij grotere gezelschappen...

Tafelloper, placemats of een tafelkleed

Vervolgens bepaal je wat je als basis op de tafel gaat gebruiken. Wordt het een tafelloper, placemats, een tafelkleed of misschien wel helemaal niets op de tafel? De basis bepaalt veel van de uiteindelijke uitstraling van de tafel. Vaak wordt een tafelloper of een tafelkleed gebruikt voor Kerst.

De borden

Als dan het tafelkleed ligt, is het tijd voor de borden! Met Kerst is het vaak mooi om meerdere borden op elkaar te zetten. Bijvoorbeeld eerst een groot bord en daarop een kom. En dat hoeft echt niet persé allemaal van hetzelfde servies te zijn. Het kan juist leuk zijn als de borden in verschillende kleuren zijn of verschillende designs.

De glazen

Na de borden komen de glazen. Zeker als je bij elke gang een apart drankje hebt, is het vaak feestelijk om al verschillende glazen klaar te zetten. En natuurlijk heeft elk drankje zijn eigen glas. Zorg dat er ook altijd normale glazen klaarstaan en een karafje water met wat citroen.

Het bestek

De meeste mensen nuttigen bij het Kerstdiner meerdere gangen. Pas daar ook het bestek goed op aan. En dek al het bestek direct vanaf het begin in en wel van buiten naar binnen. Dit betekent dat aan de buitenkant het servies ligt wat je als eerste nodig hebt, bijvoorbeeld voor het voorgerecht.

Eventueel servetten en onderzetters

Eventueel kun je nog een servet neerleggen op de borden. Er zijn in allerlei winkels veel leuke kerstservetjes te koop die voor extra sfeer kunnen zorgen. En ga je tijdens het Kerstdiner warme pannen of ovenschalen op tefel zetten, zorg dan dat er ook één of meerdere onderzetters op tafel liggen.

De decoratie

Zo, de basis is klaar en dan is het tijd voor de decoratie. Daarbij kun je je fantasie en creativiteit eigenlijk helemaal op los laten. Zo zou je kunnen gaan voor een bepaald kleurenthema zoals groen, rood, wit of zilver. Je kunt het tafelkleed, de servetjes en je decoratie hierop aanpassen. Of zet bijvoorbeeld leuke kersttaken op tafel, mooie kaarsjes, een dun lichtsnoer of dennenappels.

Ter inspiratie enkele voorbeelden van Kersttafels

Heb je nou zelf even te weinig fantasie of creativiteit, geen nood, op sites als Pinterest kun je veel inspiratie opdoen. Want je hoeft natuurlijk niet alles zelf te verzinnen! Ter inspiratie hieronder enkele voorbeelden.

Verrassinkjes in groen en wit

 

 

 

Lege jampotglaasjes 

 

 

Kerstballen aan de kroonluchter

 

 

Houten onderzetters

 

 

Landelijk gedekt