BBQ Trends voor de zomer van 2019


De zomer staat nu echt te beginnen, en dus de tijd van lekker lang barbecuen met vrienden en familie en genieten van heerlijk eten op lange, eindeloos lijkende zomeravonden. Een mooi moment om eens te kijken naar de BBQ trends van deze zomer!


BBQ trend 1: kwaliteit gaat boven kwantiteit

 

De trend die eigenlijk al een paar jaar in opkomst is, blijft doorzetten: BBQ-liefhebbers gaan in 2019 voor echte luxe. Gewoon liever een of twee mooie stukken vlees, dan een paar schalen met schrale worstjes, platte hamburgers of spiesjes die in 2 minuten zwart verbrand zijn. En voor mooie grote stukken vlees, kun je bij de supermarkt niet terecht. Dus wordt een bezoek aan de slager onvermijdelijk. En dat is goed nieuws, want eigenlijk is dat voor de echte bbq-liefheber al een klein uitstapje op zich. De slager kan je natuurlijk perfect voorlichten over de mogelijkheden van een grote diversiteit aan vlees waar je wellicht nog nooit iets mee gedaan hebt op de gril. Maar wat het BBQ en voornamelijk ook het eten daarna een hele andere belevenis zal geven. Want hoe leuk is het als je met een groot stuk varkensschouder heerlijke pulled pork voor je gasten hebt bereid? Of een imposante Tomahawk kunt serveren? Of grote spareribs, waar het vlees zo van het bot afvalt. Kortom, kwaliteit voor kwantiteit en je zal zien dat een zo'n fraai stuk vlees meer dan genoeg is voor een fijne avond met vrienden en familie.

 

BBQ trend 2: low & slow

 

Ook een trend die eigenlijk al wat langer opkomt en samenhangt met de eerste trend is dat we steeds uitgebreider en langer barbecueen. 'Echt' barbecuen doen we steeds meer op zijn Amerikaans, oftewel het low and slow cooking. De grote stukken vlees laten we de hele dag rustig en op lage temperatuur in de barbecue garen, waarbij de smaken heerlijk behouden worden.

 

BBQ trend 3: dag sauzen uit fles!

 

Al tientallen jaren is het een bekend beeld bij een barbecue, de flessen met whiskey-, knoflook-, barbecuesauzen van de Remia's en Calvés van deze wereld. Maar de smaak van die mooie stukken vlees die uren hebben liggen garen gaan we natuurlijk niet verdrinken met ladingen saus uit fles. Die vaak ook nog eens vol vet en suikers en alleen goed zijn als smeermiddel als de kwaliteit van je vlees te wensten overlaat. Nee, in 2019 zetten we deze smaakverpesters niet meer op tafel, maar gaan we voor de pure smaken van het low & slow gegaarde vlees. Tuurlijk, een eerlijke zelfgemaakte saus of een lekkere mopping sauce voor de spareribs kunnen de smaken van het vlees ultiemer maken. Maar dan zijn de smaken van de saus dan ook puur. 

 

BBQ trend 4: digitaal barbecuen 

 

Tegenwoordig zie je dat bijna alle barbecues een mooie thermometer in de deksel heeft. Niet zelden is het meer voor de sier, want de temperatuur is niet altijd even nauwkeurig. En belangrijker, de thermometer zegt helemaal niets over hoe warm je vlees van binnen is. En zeker als je met grote stukken vlees aan de slag gaat, draait alles om de juiste kerntemperatuur van het vlees. Dan kun je daar natuurlijk een prikpen-meter voor gebruiken, maar in 2019 is de digitale thermometer dé tool voor de echte BBQ-fanaat en zorgt dat je precies weet wat de kerntermperatuur van je vlees is. Sommige digitale meters gaan nog verder en geven je niet alleen de juiste temperatuur van het vlees door, maar ook de keteltemperatuur. Ja, dan ben je lekker bezig!

 

BBQ trend 5: eerlijke, regionale producten

 

Misschien nog niet echt een trend, maar zeker een ontwikkeling die de komende jaren flink zal toenemen: het gebruik van eerlijke, regionale producten. We hechten natuurlijk steeds meer waarde aan het welzijn van de dieren en transparantie in de vleesproductie. Niet alleen komt het de smaak van het vlees ten goede, maar het eet ook prettiger als je weet dat het stuk vlees op je bord  als een dier een prettig en zo natuurlijk mogelijk leven heeft gehad. En steeds vaker willen we dan producten gebruiken uit de regio met een goed verhaal.