Volgens WUR (Wageningen University & Research) directeur Martin Scholten zorgt de (enorme) voedselverspilling nu voor een forse belasting van de aarde die eigenlijk niet nodig is. Volgens de wetenschapper is de effectieve restverwerking van voedsel een hiaat in de circulaire economie. Varkens moeten kunnen worden ingezet om de voedselverspilling een nuttige bestemming te geven. Momenteel werkt Europese regelgeving dit echter tegen.
Voedselverspilling is enorm in Nederland. Volgens de directeur van Wageningen University & Research Martin Scholten wordt slechts 30% van de landbouwproductie daadwerkelijk geconsumeerd. Een derde van de productie gaat al verloren op het boerenerf en nog eens een derde wordt verspild in de keuken van de consument en verdwijnt in het afval omdat het bijvoorbeeld over de datum is. Even voor het idee: gemiddeld gooien we in Nerderland per jaar zo'n 50 kilo voedsel in de kliko. Deze verspilling zorgt natuurlijk voor een forse belasting op de aarde. En een die met het toenemen van de wereldbevolking alleen maar groter wordt. Maar ook een belasting die onnodig is, want in de trend van de circulaire economie moet hier toch iets mee (of aan) gedaan worden.
Volgens Scholten kunnen varkens een belangrijke rol spelen in het oplossen van voedselverspilling. ‘Als wij verspilling van voedsel weten tegen te gaan, door zuiniger om te gaan met grondstoffen of deze een nuttige bestemming te geven, dan hoeven wij de aarde niet verder te belasten bij de doorgroei naar 10 miljard inwoners,’ aldus Scholten. ‘Er is één dier dat hier zijn grote, circulaire nut kan bewijzen, dat is het varken. Het voedingspatroon van het varken licht vrij dicht bij die van de mens. Daarom had vroeger iedereen een varken om het keukenafval op te helpen ruimen en weer om te zetten in hoogwaardig voedsel (vlees).’
De WUR directeur verwijst naar Japan, waar (ook) hoge eisen gesteld worden aan voedselveiligheid, maar als land er toch in slaagt om etensresten voor bijna 100% te verwerken tot diervoer. In Nederland (of eigenlijk de EU) is dat nu nog niet mogelijk. Het is namelijk sinds medio jaren '80 verboden om etensresten aan varkens te voeren, in verband met mogelijke ziekteverwekkers die erin kunnen zitten. De etensresten zullen dus eerst moeten worden verwerkt tot veilig varkensvoer. En natuurlijk dient de wetgeving te worden aangepast om dit mogelijk te maken.