Gezond eten is minder smaakvol


Een gezond dieet, zoals aanbevolen volgens bijvoorbeeld de Schijf van Vijf, is over het algemeen minder smaakvol, concludeert Astrid van Langeveld naar aanleiding van haar promotie-onderzoek aan de Wageningen Universiteit & Research (WUR).


‘De richtlijnen voor gezonde voeding zijn gericht op minder suiker, zout en verzadigd vet. Maar om ervoor te zorgen dat mensen gezonder gaan eten moet er ook rekening worden gehouden met smaak,’ zegt Astrid van Langeveld, die op 29 augustus promoveerde bij Humane Voeding met een onderzoek naar de rol van smaak in Nederlandse voedingspatronen. 


Een getraind smaakpanel beoordeelde hiervoor bijna 500 voedingsmiddelen op basissmaken zoet, zuur, bitter, zout, umami en op vet-sensatie. Deze gegevens zijn gecombineerd met informatie over eetpatronen van Nederlanders. Daarmee kregen ze inzicht in welke smaken mensen nuttigen, of dit met leeftijd verandert en hoe dit samenhangt met de hoeveelheid calorieën die mensen binnenkrijgen. 

 

Gezond eten moet smaakvoller worden

 

In het onderzoek werd het smaakpatroon van het populaire Paleodieet vergeleken met de smaak van het huidige eetpatroon in Nederland. Het Paleodieet lijkt qua smaak veel meer in de buurt te komen dan de gezonde (aanbevolen) diëten, zoals de Schijf van Vijf. Dat komt volgens Van Langeveld waarschijnlijk omdat het paleodieet geen melk of granen bevat, die neutraal van smaak zijn, en relatief veel zout, umami en vette smaken uit vlees en vis.

 

Van Langeveld: ‘De gezonde diëten bevatten in verhouding minder suiker, zout en verzadigd vet en zijn daarom minder sterk van smaak. Dat verklaart waarschijnlijk ook deels waarom mensen moeite hebben om een gezond dieet vol te houden. Je zou het wellicht aantrekkelijker kunnen maken door op andere manieren smaken toe te voegen, bijvoorbeeld met kruiden en specerijen. Dit is echter nog niet zo makkelijk voor iedereen.’

 

 

Klik hier het volledige nieuwsbericht van de WUR.