8 BBQ trends die je deze zomer niet wilt missen


Nederland houdt van barbecuen en steeds meer mensen gaan verder dan het standaardworstje, het voorgekruide speklapje of slap hamburgertje van de supermarkt. En terecht, want er is zoveel meer op BBQ-gebied. Daarom ter inspiratie 8 mondiale trends die we graag met jullie delen.


BBQ trend 1: Barbecueworst


De barbecueworst blijft terrein winnen. Maar dan niet het standaardworstje van de supermarkt. Er komen steeds meer specialiteiten op de markt, bijvoorbeeld op basis van landthema's. Probeer bijvoorbeeld eens een Griekse worst (Loukaniko) met veel chili, Australische worst (Kransky) met zwarte peper en knoflook of Amerikaanse (Andouille) met cajun-kruiden. Vraag je slager vooral eens naar andere barbecueworsten.

BBQ trend 2: Braai


De barbecue is ook in Zuid-Afrika razend populair, waar ze die braai noemen. Maar dat betekent niet dat grillen op een braai hetzelfde is als op een barbecue. Op de Zuid-Afrikaanse braai worden bijvoorbeeld geen briketten of houtskool aangestoken, maar gewoon blokken hout. Ze maken zeg maar hun eigen houtskool. En daarna worden vaak grote stukken vlees low & slow gegaard. En pas gegeten als al het vlees gegaard is en niet zoals hier vaak in rondes.

BBQ trend 3: Churrasceria’s of rodizio’s


Wil je tijdens een gesprek over barbecuen en grillen eens interessant doen, laat dan eens terloops de woorden churrasceria of rodizio vallen. Dit zijn Zuid-Amerikaanse restaurants waar de bediening met lange vleesspiezen langs komt en waar gasten aan tafel bedient worden met het afsnijden van mooie robuuste stukken gegrilld vlees. 

BBQ trend 4: Flammkuchen


Een ontwikkeling dichter bij huis zijn de outdoor pizza ovens of de flammkuchen. Gewoon een lekkere pizza van de bbq met bijvoorbeeld uienringen, cremefraiche en spekreepjes. Maar zoals bij alle pizza's zijn de mogelijkheden legio en daarnaast kunnen er ook andere deegproducten mee bereid worden. 

BBQ trend 5: Low & Slow


Dit is het echte Amerikaanse barbecuen, low & slow. Een groot stuk vlees als bijvoorbeeld een bavette, longhaas, sukade of complete varkensschouder boven een hout gestookt vuur. Met lagere temperaturen voor het garen en waar je dus ook ruim de tijd voor neemt met een heerlijk mals en sappig stuk vlees als resultaat.

BBQ trend 6: Pitmasters


In Nederland zien we steeds meer barbecuewedstrijden naar Amerikaans voorbeeld. Oftewel de pitmasters. Voor bbq-liefhebbers meer dan leuke evenementen om te bezoeken waar steeds mer publiek op af komt.  Er worden veel variaties met vlees vakkundig en enthousiast gepresenteerd en natuurlijk door de bezoekers vooral ook geproefd.

BBQ trend 7: Pulled Pork


Pulled pork is al een paar jaar sterk in opkomst bij de Nederlandse barbecuers. Het is een typisch Amerikaans BBQ-gerecht, waarbij veen deel van de schouder/nek van het varken zo’n 14 uur gegaard wordt tot het vlees zo’n beetje uit elkaar valt. En dan gewoon lekker op een broodje met wat coleslaw.

 

BBQ trend 8: Smokehouses

 

In Amerika heb je de zogenaamde smokehouses oftewel echte barbecuerestaurants. Steeds vaker zie je ze ook buiten buiten de VS verrijzen zoals in Londen, Parijs, Berlijn en ook in Nederland. Hier kun je kennis maken met beef brisket, pulled pork en beefribs, waarbij de rooksmaken mede door het gebruik van allerlei soorten houtsnippers een rol spelen.


Bron: vlees.nl