Vettig varkensvlees in top 10 meest voedzame etenswaren


Het is helemaal iets van nu; gezond eten. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want welke etenswaren zijn er dan gezond en welke kun je beter niet te vaak nuttigen? De BBC heeft hier onderzoek naar gedaan en wat blijkt, varkensvet is een van de meest voedzame dingen die je kunt eten.


Onderzoek top 100 voedzame etenswaren

 

Zoals gezegd, gezond eten is belangrijk, maar het is lastig om te bepalen wat je dan juist wel moet eten en wat je beter kunt laten staan. Niet alleen is er geen duidelijke definitie van 'gezond eten', maar wat misschien nog wel belangrijker is, is dat er over niets zo veel fabeltjes rondgaan als over eten. Om er toch iets zinnigs over te kunnen zeggen, heeft de BBC een onderzoek gedaan naar het meest voedzame voedsel waarbij zemeer dan 1000 soorten eten onderzochten op de mate van voedzaamheid. En voor iedereen die jarenlang in voedselfabeltjes heeft gelooft, zal de uitkomst verrassend zijn!

 

Wat is dan voedzaam?

 

Om het onderzoek even in het juiste perspectief te zetten is het belangrijk om te kijken wat de BBC bedoelt met 'voedzaam'. Ze hebben van elk ingrediënt dat ze onderzocht hebben bepaald in welke mate deze onze dagelijkse voedingswaarden bevat onder die te overschrijven. En wat blijkt, een varkensvet staat in de top 10 van etenswaren die hieraan voldoen. Volgens het onderzoek van de BBC is het een goede bron van vitamine B en mineralen en is het vet is ook nog eens veel minder verzadigd dan bijvoorbeeld lams- of rundervet. Wisten wij allang natuurlijk. 

 

En om het even in perspectief te zetten, de zoete aardappel haalt maar net de lijst als nummer 100. En "superfood" gember staat pas op de 98e plek, terwijl broccoli niet verder komt dan plek 94. Wil je de hele lijst van het BBC-onderzoek zien, klik dan hier.

 

Dus vettig varkensvlees is niet alleen lekker, maar ook nog eens super voedzaam!