BBQ tip 4: de ene sparerib is de andere niet


Wie houdt er nou niet van spareribs van de barbecue? Spareribs zijn in Nederland enorm populair en lijken alleen maar populairder te worden. En zeker als je ervoor kunt zorgen dat het vlees bijna vanzelf van de botten valt, dan bezorg je je gasten een onvergetelijke avond. Maar daar komt meer bij kijken dan alleen goed barbecuen, het begint met de keuze van de juiste sparerib. Want de ene sparerib is de andere niet.


Het begint bij de slager

De belangrijkste tip wanneer je echt lekkere spareribs van je barbecue van je barbecue wilt krijgen, is om de supermarkt voorbij te rijden en linea recta naar een echte slager te gaan. De gemarineerde en voorgegaarde ribs van de supermarkt zijn weliswaar makkelijk omdat ze in hele korte tijd warm en gaar genoeg zijn om te eten. Maar heb je voldoende tijd om echt iets lekkers te maken, dan haal je je spareribs bij de slager. En wel om twee belangrijke redenen.

Welke ribs kies je?

Als je bij de slager vraagt om spareribs, zal zijn vraag zijn welke spareribs je wilt. De ribs die wij in Nederland het meest gebruiken, zijn gesneden van het gedeelte tegen de lende en vlakbij de ruggengraat. Deze spareribs zijn klein en daardoor lekker handzaam, terwijl ze tegelijkertijd lekker mals vlees hebben. In de Verenigde Staten worden ze “baby back ribs” of “loin ribs” genoemd.

De spareribs die wij adviseren zijn de ribs van de buikzijde. Deze zijn een stuk groter en het vlees heeft een stevigere structuur, maar is tegelijkertijd veel smaakvoller. Dat betekent overigens wel dat de bereidingstijd langer is, maar dat is het meer dan waard.

Tot slot zijn er ook krabbetjes, het gedeelte van de ribben dat tegen het borstbeen aan ligt. Deze ribbetjes bevatten het minste vlees, maar zijn wel bijzonder smaakvol. 

Als je voldoende tijd hebt voor een langere bereidingstijd, dan kunnen we de spareribs van de buikzijde echt van harte aanbevelen.

 

Jij bepaalt de smaak

Een nog groter voordeel om je spareribs bij de slager te halen, is dat je spareribs kunt krijgen die nog niet voorgegaard zijn en voorzien van een marinade of een dry rub. En dus heb je zelf nog volledig de hand in de smaak die je aan de spareribs wilt meegeven. Ga je bijvoorbeeld voor de Spareribs Memphis style of is Texas meer jouw ding? Of wat dacht je van op aziatische wijze gemarineerde ribs? Is het vlees wat neutraler van smaak, dan kun je juist extra kruiden gaan gebruiken. En heeft de slager je verteld dat het vlees een sterke smaak heeft, dan kun je juist kiezen voor een wat mildere marinade of dry rub, die de smaak van het vlees enkel versterkt. Wil je ze eerst voorkoken (zodat ze niet zo heel lang op de gril hoeven) of ga je ze een paar uur de tijd geven op je barbecue om ze zo gaar te krijgen dat het vlees van het bot afvalt? Of misschien heb je juist zin in een rokerige smaak aan je spareribs en ga je tijdens de bereiding rookhout gebruiken? 

Dat is waar het om gaat als je de lekkerste spareribs wilt bereiden, dat je er je eigen favoriete smaak, gaarheid en malsheid aan mee kunt geven. Je eigen 'signature ribs' kunt gaan ontdekken en waar je je gasten mee kunt verrassen. Want de ene sparerib is de andere niet.